Den nya Sidenvägen

Det stora matinlägget

Publicerad 2016-04-22 14:30:00 i Allmänt,

Idag tänkte vi berätta lite mer om den kulinariska upplevelsen av att vara i Kazakstan. Inlägget kan delas upp i två delar, varav den första delen kommer att handla om matbutiker och den senare delen om restaurangbesök. Vi börjar med några ord om livsmedelsbutikerna här i Zharkent.

Som ni kanske minns, så skrev vi i ett tidigare inlägg, i samband med vår utflykt till Kina, att vi blev mycket entusiastiska över att få inhandla lite kinesiska livsmedelsprodukter under vår söndagsutflykt till Kina. Att vi blev så entusiastiska över detta kan förklaras av att utbudet i butikerna som finns här i Zharkent är ganska sparsamt och i de större matbutikerna gapar ofta hyllorna tomma. I likhet med många andra länder återfinns här inte matbutiker med ett lika brett utbud av varor som i Sverige, utan för att inhandla varor till en komplett måltid krävs besök hos ett flertal olika återförsäljare eller en tur till den lokala matmarknaden. De produkter som finns i matbutikerna är främst kakor, godis och olika former av bröd och läskedrycker. Vad som kanske är mest anmärkningsvärt är dock att bäst före-datumen på de flesta produkterna sedan länge är passerat. Att köpa vatten vars bäst före-datum passerat för mer än ett år sedan är ingen ovanlighet. Även när det kommer till övriga livsmedel blir vi i de flesta fall positivt överraskade om en produkt endast är en månad gammal. När vi nu vant oss vid detta, är det dock ganska befriande att inte stirra sig blind på en datummärkning, de flesta av oss vet ju trots allt att många livsmedelsprodukter kasseras i onödan på grund av dessa märkningar.

Så till lite information om den mat som vi äter här i Zharkent. Eftersom vi inte har några möjligheter att själva tillreda mat, har vi goda möjligheter att testa det lokala restaurangutbudet. Hittills har vi hunnit besöka 7 olika restauranger i Zharkent, däribland ett muslimskt hotell som gör riktigt goda pizzor och ett amerikainspirerat ställe med bra fisk. Vi har även testat en fiskrestaurang där man själv får välja ut vilken fisk som man vill få tillagad från en stor bassäng i trädgården.

Vi har hittills endast besökt en restaurang som tillhandahållit en meny på engelska, så de flesta beställningar som vi gör sker muntligen under en diskussion med personalen. Tilläggas kan att vi inte heller träffat någon serveringspersonal som talar engelska så diskussionen kring maten måste i de flesta fall hållas på ryska. I några fall har det kommit fram andra restauranggäster som har kunnat prata engelska och som har hjälpt oss att medla i diskussionerna. Vi har även lärt oss en hel del ryska ord som är förknippade med mat och kan således göra oss någotsånär förstådda vad beträffar huvuddragen hos maträtterna. Vid de flesta måltiderna är det dock en överraskning vad som kommer in på tallriken, detta beror inte bara på språkförbistringar utan även på att det verkar som att åtminstone restaurangen på vårt hotell har en egenhet att inte laga rätterna på samma vis från en gång till en annan gång. Mycket spännande!

Kazakerna äter mycket kött och de traditionella maträtterna utgår från köttet (nötkött, häst eller lamm). Även kyckling och fisk är vanligt förekommande. Den mesta maten tillagas även i riktliga mängder olja. Vi kan lätt konstatera att en resa till Kazakstan inte är en hälsoresa när det kommer till kosten. För sällskapets två köttätare är det kazakiska köket ett helt nytt kapitel av spännande matlagning. Vi har blivit serverade alla möjliga sorters maträtter. Några som vi är bekanta med sedan tidigare såsom biff stroganoff och grillspett (schashlick). Vi har dock även fått möjligheten att testa på en hel rad med nya bekantskaper. En vanlig rätt i Kazakstan är till exempel Laghman som består av en speciell sorts nudlar som serveras hopblandad med en kött- och paprikagryta. Generellt kan sägas att kombinationen paprika och kött är ett återkommande tema inom det kazakiska köket. Ibland kan rätterna även innehålla rikliga mängder med chili. Som redan nämnts är hästkött vanligt förekommande i Kazakstan och detta har vi självklart testat. Smaken var ganska likvärdigt nötkött och det är något vi utan problem kan tänka oss att äta igen. Det kazakiska köket erbjuder även många goda soppor, bland annat en typisk kazakisk dillsoppa med degknyten fyllda med kött. Just dill är en krydda som används flitigt till många maträtter, ofta även i sallader.

Så, nu några ord om hur det är att vara vegetarian i Kazakstan. Inledningsvis kan sägas att det är ganska svårt, de flesta restaurangerna har överhuvudtaget inget alternativ på menyn som inte innehåller kött, kyckling eller fisk. Det verkar inte heller som att vegetarian är ett begrepp som kazakerna är bekanta med. Kökspersonalen på hotellet har dock förstått att en av oss inte äter kött och de har vid några tillfällen lagat riktigt god vegetarisk mat. Det varierar dock mycket från dag till dag och i de flesta fall berättar de inte i förväg vad de kommer att servera, utan vilken rätt som kommer in blir lite av en överraskning. En dag blev Gabriella till exempel serverad en tallrik med pasta med smält ost och en klick ketchup! När vi besöker övriga restauranger går det i de flesta fall att få tag på en sallad (gurka, tomat och grönsallad) och även strips, ris och potatismos finns alltid att tillgå, då detta serveras som ett tillbehör till den övriga maten.

Kvalitén på maten är ganska varierande, vi har under våra veckor här i Kazakstan blandat 10-poängare med några riktiga lågvattenmärken. Sämst hittills var nog Waleeds ”kotlett” med ris och nu i efterhand ångrar vi att vi inte fotade läckerbiten. Trots detta går det ingen nöd på oss, på de flesta restaurangerna går det nämligen att få tag på ett fantastiskt gott friterat bröd som kallas bauersaki. Av detta kan vi alla äta oss mätta under de dagar som maten inte lever upp till förväntningarna. Det kanske minst imponerande i matväg under denna resa har nog egentligen varit hotellfrukosten som består av två friterade ägg (behöver torkas av innan förtäring på grund av den rikliga mängden olja) och ett väldigt sött bröd med smör. Vill man ha något ytterligare, som pålägg, gröt eller omelett går det vissa dagar att köpa till. Vi har även insett att detta är en väldigt bra resa om man önskar bli av med sitt kaffeberoende. Kazakerna är nämligen inga stora kaffedrickare och i bästa fall går det att bli serverad ett svagt snabbkaffe. Bortsett från frukosten så är vi dock överlag ganska nöjda med maten och vi ser fram emot att testa fler maträtter under den tid som är kvar här i Kazakstan.

 
Här kommer ett gäng bilder på våra matupplevelser
Laghman
Fisk
En typiskt chili-tallrik 
Friterat kött med ost
 
Klassisk kazakisk dillsoppa med degknyten fyllda med nötkött
Stek
Hästkött
Fiskrestaurangen där vi själva fick välja vilken fisk vi ville ha
Typiskt bra vegetarisk måltid
Degknyten med potatis
Gabriellas favorit, Borsch

Mindre bra vegetarisk matdag 

Det fantastiskt goda friterade brödet Baursaki
Frukosten på hotellet kommer vi inte att sakna

Hälsningar

Jonathan, Waleed & Gabriella

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jonathan, Waleed och Gabriella

På denna blogg kan du följa Trafikverkets traineer Jonathan, Waleed och Gabriella på deras utlandspraktik i Kazakstan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela